Assalamualaikum... dan Salam sejahtera ..dah lama rasenya aku tak update blog.. Terlalu sibuk menguruskan anak2. Dgn persiapan sekolah lagi, dan baru je balik dr kampung. Hari ni adalah hari ke dua persekolahan. Dah mula rasa lega sikit..barulah teringat nak bukak blog. Jadi hari ni aku nak cerita tentang bokashi composting. Aku baru je Minggu ni start buat kitchen waste composting dgn mengunakan bokashi.. Bokashi ni sebenarnye adalah kaedah pembuatan kompos dengan menambahkan mikroorganisme (EM) ke dalam sisa makanan dapur. Tujuannya adalah untuk mempercepatkan pengomposan dan yang pentingnye ianya tidak mengeluarkan bau yang busuk. Org Jepun yg memperkenalkn EM teknologi ni pada thn 1980an. Nama nye ialah Prof Dr. Teruo Higa. EM : Effective Microorganisme Effective Microorganisms (EM) ialah 'bakteria baik’ hasil kultur campuran dari mikroorganisma hidup yang membantu merencatkan pertumbuhan bakteria patogen/bakteri jahat yang ada dalam sistem tumbesaran. EM ad...
Assalamualaikum ..pagi ini dalam aktiviti berkebun, aku telah jarakkan sayur2 yg baru dipindahkn ke pasu beberapa hari yang lepas. Sepatutnye kena buat penjarangan ni waktu nk pindahkan ke dlm pasu tempoh hari..tapi aku x buat..almaklumlah..saye budak baru belajar..huhuhu. Aku ada terbaca kat blog ummuaidan..daripada blog aku di Fiji island ..dia kata masa nk pindahkan anak2 sayur tu..kena buat penjarangan..iaitu..jarakkan satu pokok dgn pokok yg lain...supaya bagi cepat tumbesaran..katanye lagi ambil masa 40 hari sblm sayur boleh dituai.. Contoh sawi n pak choy. Satu lagi perkara yg aku baru tau..nak tanam tu kena tanam sekali batang dan akar. Aku tanam akar aje,jadi tinggi la sayur2 tu..aku pon mcm musykil rupenye mcm pelik..sampaila aku tanye ummuaidan..jadi hari ni operasi aku ialah korek balik sayur tu dan buat penjarangan. Kemudian aku tanam sekali dgn batang dan akar. Jadi inilah rupe sayuran aku lepas di operasi..kalau ade yg x betul cara aku menanam,, silala kom...
Comments
Post a Comment