Bokashi Composting
Assalamualaikum... dan Salam sejahtera ..dah lama rasenya aku tak update blog.. Terlalu sibuk menguruskan anak2. Dgn persiapan sekolah lagi, dan baru je balik dr kampung. Hari ni adalah hari ke dua persekolahan. Dah mula rasa lega sikit..barulah teringat nak bukak blog. Jadi hari ni aku nak cerita tentang bokashi composting. Aku baru je Minggu ni start buat kitchen waste composting dgn mengunakan bokashi.. Bokashi ni sebenarnye adalah kaedah pembuatan kompos dengan menambahkan mikroorganisme (EM) ke dalam sisa makanan dapur. Tujuannya adalah untuk mempercepatkan pengomposan dan yang pentingnye ianya tidak mengeluarkan bau yang busuk. Org Jepun yg memperkenalkn EM teknologi ni pada thn 1980an. Nama nye ialah Prof Dr. Teruo Higa. EM : Effective Microorganisme Effective Microorganisms (EM) ialah 'bakteria baik’ hasil kultur campuran dari mikroorganisma hidup yang membantu merencatkan pertumbuhan bakteria patogen/bakteri jahat yang ada dalam sistem tumbesaran. EM ad...
Comments
Post a Comment